پمپ های وکیوم بیشتر در صنایع کاربرد دارند مانند : صنایع ضدعفونی , صنایع غذایی , صنعت کشاورزی , صنایع پتروشیمی و تولید مواد شیمیای , تعویض روغن اتومبیل , در برخی از مصارف آزمایشگاهی , در صنعت تعمیر سیستم های سرد کننده , ساخت انواع کامپوزیت , صنایع کاغذ سازی , صنایع قند و شکر , صنعت فیلتر سازی , صنایع فولاد و ذوب آهن , صنعت لاستیک سازی , صنایع تولید قطعات و لوازم یدکی خودرو, و …
***توجه
در تعریف خلاء می گوییم فشار پایین تر از فشار اتمسفر هوا را گویند . دامنه عملکرد پمپ وکیوم ما بین فشار اتمسفر و صفر مطلق می باشد .
انواع پمپ وکیوم
پمپ های وکیوم از جمله پرفروشترین نوع پمپ در صنایع می باشد و در کل به سه دسته زیر تقسیم بندی می شوند :
پمپ های وکیوم آبی از پرکاربردترین نوع انواع پمپ وکیوم است که در صنایع جایگاه ویژه ای دارد و به وفور استفاده می شود. نحوه عملکرد پمپ های وکیوم آبی را بدین صورت می توان تشریح کرد که ؛ حرکت دورانی خارج از مرکز پروانه حول محور اصلی پمپ در داخل سیلندر پر از آب موجب ایجاد رینگ آب می شود که در جهت دوران پروانه با ورود و خروج متعدد پره ها داخل آب , حجم بسته فضای بین دو سیلندر , هر دو پره و جداره داخلی رینگ آب در یک طرف افزایش می یابد و عمل مکش صورت می پذیرد . همینطور در طرف دیگر نیز رینگ آب کاهش می یابد و عمل تراکم نیز صورت می گیرد .
بیشتر بدانید : پمپ آب
نکته مهم
باید توجه داشته باشیم که در این نوع از پمپ ها عمل خنک کننده با استفاده از آب انجام می پذیرد که سبب می شود فشار تا ۳۳ میلی متر جیوه مکش داشته باشد .
شرایط بهینه برای پمپ وکیوم دمای گاز یا هوای ورودی ۲۰°C، فشار محیط ۷۶۰mmhg و دمـای آب ورودی به پمپ ۱۵°C یا کمتر می باشد.
پمپ وکیوم روغنی
نوع دیگر از پمپ های وکیوم ؛ پمپ وکیوم روغنی است . پمپ های وکیوم روغنی از روغن به عنوان سیال خنک کننده در گردش استفاده می کنند . در شرح نحوه عملکرد پمپ وکیوم می توان گفت که ؛ به صورت چرخشی و حرکت دورانی روتاری و نیروی گریز از مرکز که داخل پمپ موجب ایجاد خلاء می شود.
در تفاوت بین پمپ وکیوم روغنی و آبی می توان گفت در میزان ایجاد خلاء , میزان مصرف انرژی و … با هم متفاوت می باشند .از پمپ های وکیوم روغنی بیشتر در صنعت های : صلا سازی , صنایع پزشکی , صنایع لاستیک سازی و … که نیاز به حجم زیاد خلاء نیست استفاده می شود.
مزیت پمپ وکیوم روغنی
هر نوع سیستم پمپ برای استفاده و کاربرد خاصی طراحی و ساخته می شود و از طرفی در نحوه کاربردش تفاوتهایی دارد و نیز می دانیم که هر نوع سیستمی مزیت و معایبی نیز دارد. در زیر می توان مزیت های پمپ وکیوم روغنی را در چند مور زیر خلاصه کرد:
- مصرف انرژی پایین
- اشغال حجم فضای کم
- صدای بسیار کم
- و…
پمپ وکیوم خشک
بارزترین شاخصه پمپ های وکیوم این است که پمپ وکیوم خشک دارای تیغه های کربنی است که بدون روغن کار می کند و عمر بالایی به نسبت انواع دیگر دارد . حداکثر خلا که پمپ وکیوم خشک ایجاد می کند ۸۰mbar است . در نگهداری پمپ های وکیوم خشک می توان گفت که در صورت کار کرد مداوم نیاز به تعویض سالانه تیغه ها دارد.
نکته
هوای ورودی در پمپ های وکیوم خشک نقش خننک کننده دارند ؛ پمپ وکیوم خشک حداکثر تا ۵۰۰ متر مکعب طراحی و ساخته می شوند .
کاربرد های پمپ وکیوم خشک
همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم بزرگترین کاربرد پمپهای وکیوم در صنایع گوناگون می باشد و بر این اساس و فعالیتی که در صنایع اتفاق می افتد این نوع پمپ ها به سه نوع تقسیم بندی شده اند و هر کدام با قدرت و مشخصاتی ک دارند کاربردهایی در صنایع مختلف دارند . پمپ وکیوم خشک بیشتر در صنایع : چوب , بسته بندی , صنعت چاپ و … کاربرد دارد.
***توجه
قدرت خلا نهایی که پمپ وکیوم خشک ایجاد می کند از وکیوم روغنی کمتر است.
در رابطه با بوستر پمپ های خانگی بیشتر بدانید : بوستر پمپ خانگی
پمپ آب در گردش وکیوم
پمپ وکیوم Hi
مقایسه پمپ های وکیوم
پمپ وکیوم خشک بیشترین کاربردش در صنایع سبک است مانند : استفاده در یونیت های دندان پزشکی
پمپ وکیوم روغنی از نوع وکیوم های میان رده می باشد و برای استفاده در صنایع سطح متوسط کاربرد دارد مانند : انواع چیلر های جذبی یا کمپرسی
پمپ وکیوم آب در گردش در صنایع سنگین مورد استفاده قرار میگیرد و در اصطلاح صنعتی به این نوع از پمپ ها Heavy duty ( سنگین کار ) گفته می شود . این نوع از پمپ های وکیوم در تمامی سطوح صنایع کاربرد دارد و مورد استفاده قرار می گیرد. از ویژگی های بارز این نوع از پمپ های وکیوم می توان به عمر بالای آن اشاره کرد بطوری که شما می توانید به مدت طولانی آن را روشن بذارید.
در کل می توان گفت قیمت پایین ؛ طول عمر بالا , هزینه نگهداری و تعمیرات پایین با توان بالای صنعتی باعص شده است در بین صنعت گران این نوع پمپ ها مورد توجه زیادی قرار بگیرد.
پمپ وکیوم Hi این نوع از پمپ ها که در زمره پمپ روغنی و آب در گردش وکیوم می باشد ؛ بیشتر برای مصارفی که نیازمند خلا بالا باشند مورد استفاده قرار می گیرد . این نوع از پمپ ها هزینه بالایی دارند و همانطور که گفته شد برای مصارف خاص مورد استفاده قرار میگیرند.
با توجه به توضیحاتی که ارائه شد امروزه اکثر مصارف صنعتی به دلیل امتیازات بالایی که پمپ های وکیوم آب در گردش دارند , از این نوع پمپ ها استفاده می کنند.
در زمینه تولیدات صنعتی، جهت ایجاد شرایط خلاء مطلق دائمی و نگاه داشتن محفظه بصورت خلاء دائم، از پمپ های وکیوم آب در گردش استفاده می گردد که روشن بودن مداوم آنها منجر به کاهش عمر پمپ نمی گردد.